web hosting direct

web hosting direct

Jönnek a fényvédő kontaktlencsék

Opticnet - KontaktlencseHamarosan fényvédő kontaktlencsék válthatják fel a napszemüveget: a Maxsight nevű újdonság már kapható az Egyesült Államokban.

A pupillákat az ultraibolya sugarak káros hatásától védő kontaktlencséket eredetileg sportolók részére fejlesztették ki, ám az ötletes újdonság a közeljövőben szélesebb körben is elterjedhet.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) már engedélyezte a fényvédő kontaktlencsék forgalmazását, amelyeket egyaránt gyártanak dioptriás és normál változatban.

A lencséket havonta cserélni kell, de így is tömegcikké válhatnak, hiszen egy fél évre való készlet mindössze 60 dollárba, azaz alig tizenkétezer forintba kerül.

 

Forrás: National Geographic

Hasznos tippek kontaktlencséhez

Opticnet - Hasznos tippek kontaktlencséhezGyakorlati tanácsok kontaktlencse viselők számára.

  • Ha valamilyen gyógyszert ír fel az orvos, kérdezze meg, nem okoz-e gondot kontaktlencseviselésnél, és olvassa el, mit ír a betegtájékoztató és mit mond a gyógyszerész. Ne felejtse el, betegen a kontaktlencseviselés más, mint egészségesen!
  • Kövesse a lencseviseléshez kapott utasításokat! A kontaktológusa az alapos vizsgálat alapján meghatározza, milyen lencsét viselhet, milyen viseleti módban. Napi viselet: minden lefekvés elõtt ki kell venni, tisztítani, öblíteni, és fertõtleníteni, éjszakára tárolni kell a lencsét az elõírás szerint. Éjszakai viselet (kiterjesztett vagy rugalmas viselet): mivel ez nem mindenki számára alkalmazható, csak a kontaktológus tanácsára alkalmazza. Az eddig ilyen célra használható lencséket maximum 6 éjszakán át viselheti egymás után. Miután kivette a szemébõl, tisztítás, öblítés, fertõtlenítés, tárolás. Lencse csere: a lencse rendszeres cseréje a legegészségesebb módja a kontaktlencse viselésének. Mivel a szennyezõdések hosszútávú felrakódása a lencsefelszínre nem kerülhetõ el, egyre több szakember ajánlja a rövid idõközönként történõ lencsecserét. Ez mindig a kontaktológus utasítása szerint történjen.

    Bővebben: Hasznos tippek kontaktlencséhez

Kontaktlencse-viselők gyakori kérdései

Gyakran ismételt kérdések a kontaktlencse viselésével, használatával és ápolásával kapcsolatban.

Opticnet - A kontaktlencse helyes használata

Miért kell megtisztítani és fertõtleníteni a kontaktlencsét?

A tisztítás eltávolítja a lencsére esetlegesen rárakódott üledékeket, szennyezõdéseket, a fertõtlenítés elpusztítja a baktériumokat, más kórokozókat.

Miért korlátozott a lencse viselhetõségének ideje?

A szaruhártya (cornea), a szem tiszta része, nem tartalmaz vérereket, véredényeket. Azért véredénymentes, hogy akadálytalanul tudja továbbítani a fényt. Mivel a vérbõl így nem kaphat oxigént ez az élõ szövet, a levegõbõl kell azt beszereznie. A kontaktlencse gátolja a korneához igyekvõ oxigénáramlást, ezért a korneasejtek anyagcsere-folyamata megváltozik, a szövet megvastagodik, ezt a folyamatot ödémának nevezünk.A kontaktlencsék olyan anyagból készülnek, amely a lehetõ legtöbb oxigénmennyiséget engedi át. Ez azonban általában nem egyenlõ azzal, ami kontaktlencse nélkül jutna el a szaruhártyáig, ezért a kontaktlencse viselési idejét az oxigénellátási korlátozáshoz kell igazítani.

Bővebben: Kontaktlencse-viselők gyakori kérdései

Kontaktlencse ABC

Hasznos információk a kontaktlencséről

A kontaktlencse rövid története

Az optika és a látás alapelveinek helyes megfogalmazásával, mely Leonardo da Vinci idejében (a XV-XVI. században) történt, megjelentek az első elméletek a látás kontaktlencsével való korrigálásáról.

Az első, a szemfelszínnel közvetlenül érintkező lencsék ötlete a XVIII. század végén született meg. Thomas Young angol fizikus és orvos egy 5 mm-es, vízzel megtöltött és egyik oldalán lencsében végződő fémtubussal korrigálta saját látáshibáját (asztigmiáját).

A XIX. század második felében dolgozták ki az első kontaktlencse-készítési és -használati eljárásokat. Kezdetben az egyetlen anyag, amelyből lencséket készítettek, az üveg volt. Mivel a lencséket fúvásos technikával készítették, optikájuk sokszor nem volt tökéletes, az illesztés pedig nehézségeket okozott.

Bővebben: Kontaktlencse ABC

Nyitva tartás

Hétfő 09:00 - 12:00
13:00 - 17:00
Kedd 09:00 - 12:00
13:00 - 17:00
Szerda 09:00 - 12:00
13:00 - 17:00
Csütörtök 09:00 - 12:00
13:00 - 17:00
Péntek 09:00 - 12:00
13:00 - 17:00
Szombat 09:00 - 12:00
Vasárnap ZÁRVA

Facebook