09/28 2015

GYEREKEK ÉLESLÁTÁSA

Mikor vigyem el először a gyermekem látásvizsgálatra?


Világszerte számos kutatás foglalkozik azzal, melyik időszak a legalkalmasabb a kisgyermekek látásproblémáinak felismerésére. A tapasztalatok alapján a rendszeres vizsgálat nagyon hatékony. Számos gyermek küzd fel nem ismert látáshibával.

A Brit Optometristák Egyesületének (AOP) felmérése szerint az Egyesült Királyságban a gyermekek csaknem 20%-a érintett. Hazánkban is jelentős ez a szám, a felnőtt lakosság közel 50%-a látáskorrekcióra szorul, a kiskorúak aránya pedig eléri a 14%-ot. Mivel ez meghatározhatja a fejlődésüket és iskolai előrehaladásukat, azt javasoljuk, minél korábban vigyék el a szülők a gyermeküket egy szemészeti szűrővizsgálatra.A szemünk megfelelő ápolásának alapfeltétele a rendszeres ellenőrző vizsgálat. De honnan tudják a szülők, milyen gyakran kellene gyermekükkel optikushoz vagy szemészhez fordulni? Az ajánlások szerint a gyermekeket átlagosan öt alkalommal szükséges szemészeti vizsgálatra vinni, hogy biztosan tudjuk, a látásuk az elvártnak megfelelően fejlődik:


Rögtön születés után
Két hónappal a születés után
Kilenc hónapos korban, különösen, ha a megelőző vizsgálatok alapján a csecsemő magas kockázati csoportba tartozik
30 hónapos korban
Az általános iskola kezdésekor (6-7 év) - az iskola alkalmassági vizsgálat kötelező eleme hazánkban!
 Minden iskolaév elején


A szemvizsgálat jelentősége gyermekkorban


Újszülöttek vizsgálata esetén a hangsúly leginkább a szervi elváltozásokon és az egészséges fejlődésen van. Kilenc hónapos kortól már specifikusabb vizsgálatok is elvégezhetők. Ebben a korban a gyermekek már jobban tudnak fókuszálni. Ha bármilyen eltérést találunk ebben a fázisban, könnyebben tehetünk ellene, például szemüveg vagy szemtakaró alkalmazásával.

Hazánkban kötelező a gyermek látásának vizsgálata az általános iskola megkezdése előtt. Különösen, mivel a szem és a látás ebben az életkorban gyors fejlődésen megy keresztül. Ráadásul, amikor a gyermek elkezd iskolába járni, a látásproblémák azonnal negatív hatással lehetnek a tanulmányi eredményeire. Tekintetbe véve a látás életbevágóan fontos szerepét a gyermekek iskolai oktatása során, egyes tudósok az emberi szemet az oktatás egyik nélkülözhetetlen elemének tekintik.
Ez alátámasztja a szemészeti vizsgálatok jelentőségét a gyermekkorban, hiszen fontos, hogy minden gyermek a megfelelő eszközökkel (toll, papír, könyvek és éles látás) indulhasson az iskolába, és a saját legjobb képességei szerint teljesíthessen.