web hosting direct

web hosting direct

GYEREKEK ÉLESLÁTÁSA

Mikor vigyem el először a gyermekem látásvizsgálatra?


Világszerte számos kutatás foglalkozik azzal, melyik időszak a legalkalmasabb a kisgyermekek látásproblémáinak felismerésére. A tapasztalatok alapján a rendszeres vizsgálat nagyon hatékony. Számos gyermek küzd fel nem ismert látáshibával.

A Brit Optometristák Egyesületének (AOP) felmérése szerint az Egyesült Királyságban a gyermekek csaknem 20%-a érintett. Hazánkban is jelentős ez a szám, a felnőtt lakosság közel 50%-a látáskorrekcióra szorul, a kiskorúak aránya pedig eléri a 14%-ot. Mivel ez meghatározhatja a fejlődésüket és iskolai előrehaladásukat, azt javasoljuk, minél korábban vigyék el a szülők a gyermeküket egy szemészeti szűrővizsgálatra.A szemünk megfelelő ápolásának alapfeltétele a rendszeres ellenőrző vizsgálat. De honnan tudják a szülők, milyen gyakran kellene gyermekükkel optikushoz vagy szemészhez fordulni? Az ajánlások szerint a gyermekeket átlagosan öt alkalommal szükséges szemészeti vizsgálatra vinni, hogy biztosan tudjuk, a látásuk az elvártnak megfelelően fejlődik:


Rögtön születés után
Két hónappal a születés után
Kilenc hónapos korban, különösen, ha a megelőző vizsgálatok alapján a csecsemő magas kockázati csoportba tartozik
30 hónapos korban
Az általános iskola kezdésekor (6-7 év) - az iskola alkalmassági vizsgálat kötelező eleme hazánkban!
 Minden iskolaév elején


A szemvizsgálat jelentősége gyermekkorban


Újszülöttek vizsgálata esetén a hangsúly leginkább a szervi elváltozásokon és az egészséges fejlődésen van. Kilenc hónapos kortól már specifikusabb vizsgálatok is elvégezhetők. Ebben a korban a gyermekek már jobban tudnak fókuszálni. Ha bármilyen eltérést találunk ebben a fázisban, könnyebben tehetünk ellene, például szemüveg vagy szemtakaró alkalmazásával.

Hazánkban kötelező a gyermek látásának vizsgálata az általános iskola megkezdése előtt. Különösen, mivel a szem és a látás ebben az életkorban gyors fejlődésen megy keresztül. Ráadásul, amikor a gyermek elkezd iskolába járni, a látásproblémák azonnal negatív hatással lehetnek a tanulmányi eredményeire. Tekintetbe véve a látás életbevágóan fontos szerepét a gyermekek iskolai oktatása során, egyes tudósok az emberi szemet az oktatás egyik nélkülözhetetlen elemének tekintik.
Ez alátámasztja a szemészeti vizsgálatok jelentőségét a gyermekkorban, hiszen fontos, hogy minden gyermek a megfelelő eszközökkel (toll, papír, könyvek és éles látás) indulhasson az iskolába, és a saját legjobb képességei szerint teljesíthessen.

Szakértő tanácsok - napszemüveg választás

Opticnet - Hogyan válasszunk napszemüveget?Itt a tavasz, előbújtak végre a napsugarak! Nem csoda, hogy mindenki rohan, hogy beszerezze legújabb, divatos napszemüvegét. De vajon tudjuk-e, hogyan válasszunk és mire figyeljünk? A szakértő válaszol rovatban ezúttal Reider Lászlót, az Optika Egyesület elnökét, Opticnet Partnert, kérdeztük, mint gyakorló látszerészt és optometristát, mire figyeljünk kedvenc napszemüvegünk beszerzésekor!

Tapasztalataink szerint a leggyakrabban az alábbi fontossági sorrendet vallják a vásárlók:

  1. jól álljon!
  2. jó ára legyen!
  3. márkás legyen!
  4. legyen jó a lencséje (UV szűrés)!
  5. kellemes legyen a lencse színe!
  6. ha valami gond van, tudjanak reklamálni, javíttatni, lencsét cserélni stb.

Mi az Ön javaslata?

Bővebben: Szakértő tanácsok - napszemüveg választás

Nyitva tartás

Hétfő 09:00 - 12:00
13:00 - 17:00
Kedd 09:00 - 12:00
13:00 - 17:00
Szerda 09:00 - 12:00
13:00 - 17:00
Csütörtök 09:00 - 12:00
13:00 - 17:00
Péntek 09:00 - 12:00
13:00 - 17:00
Szombat 09:00 - 12:00
Vasárnap ZÁRVA

Facebook